Svečana skupština povodom obilježavanja 80 godina organiziranog igranja šaha u Međimurju i 35 godina šahovskog saveza Međimurske županije

U Strahonincu je 28. ožujka održana svečana skupština kojom je šahovski savez Međimurja obilježio 80 godina organiziranog igranja šaha u Međimurju i 35 godina od osnutka saveza, a domaći klub šahovski klub Strahoninec proslavio je tri desetljeća djelovanja. Kulturno – umjetničko društvo Strahoninec i Vesele Međimurke svojim su pjesmama uveličale proslavu.

Na početku se šahistima obratio zamjenik župana Zoran Vidović koji je rekao da šahisti mogu računati na svu potrebnu podršku i ako imaju kakvih problema da mu se jave.

Čestitao je šahistima na jubileju i na brojnim izvrsnim rezultatima s nadom da će se nastaviti uspješna suradnja. Šah kao misaoni sport zaslužuje posebno mjesto.

Predsjednik Šahovskog saveza Međimurja Roland Tomašić započeo je svoj govor zanimljivošću da je još Nikola Zrinski zapisao da je jedna od bitaka s Turcima izgledala kao šahovska bitka. Uz ostalo je rekao da je savez osnovan 15. rujna 1979. godine i da je prvi predsjednik bio Mašan Sredanović.

Tijekom godina klubovi i pojedinci postizali su brojne izvrsne uspjehe, a među njima se ističu rezultati kadeta i juniora. Naša županija je po rezultatima i ostvarenjima blizu vrha hrvatskog šaha. Trenutno kod nas djeluje trinaest klubova, a kako je u nedavno završenom kupu sudjelovala čak 21 ekipa možemo reći da je to bilo najmasovnije županijsko kup natjecanje u Hrvatskoj.

U osvrtu na povijest šaha u svijetu, Europi i kod nas u Međimurju Branimir Bunjac je rekao da se šah kod nas u Međimurju igrao još sredinom 16. stoljeća kao otmjena igra. Prvi šahovski klub osnovan je u Čakovcu 1933. godine. Kako se navodi šah je ne samo igra, već i mudrost.

Dopredsjednik saveza Emil Novak dodijelio je deset priznanja zaslužim djelatnicima koji su svojim radom doprinjeli napretku međimurskog šaha, Svaki dobitnik priznanja prethodno je predstavljen kratkom životnom i šahovskom biografijom. Nagrade su primili Damir Mavrin (posthumno), Branko Resman, Božidar Hajec, Vladimir Lovrenčić, Josip Kerman, Franjo Jančikić, Dragutin Srnec, Boris Resman, Stjepan Novak i Zdravko Janči koji je zahvalio u ime nagrađenih.

[print_gllr id=2709 display=short]

Keep Reading

PreviousSljedeće